12 Tips Voor Gezond Uit Eten

Twee weken geleden heb ik al praktische tips gegeven over het kerstdiner. Maar wat nou als je niet met de familie thuis eet, maar in een restaurant? Of wat nou als je dit artikel niet eens tijdens de feestdagen leest? Geen zorgen, op die vragen geef ik vandaag antwoord. Laat ik voorop stellen dat de informatie uit het vorige artikel én dit artikel ook op alle andere maaltijden van het jaar toegepast kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat één ‘slechte’ dag nooit het harde werk van een jaar teniet kan doen. Bewaak de balans tussen strikt zijn en ontspanning.
 

1) Plan vooruit
Heb jij invloed over waar je gaat eten? Bekijk het menu vooraf om te zien of er voldoende keuze voor je bij zit. Probeer de extra calorieën van de avondmaaltijd ook te compenseren door eerder op de dag minder calorieën tot je te nemen. Overigens kun je het overschot aan calorieën ook uitspreiden door de dag ervoor en erna ook net iets minder te eten.

2) Drink je calorieën niet!
Deze tip staat hoog in de lijst, daar deze vaak wordt vergeten. Het weglaten van frisdrank en alcohol kan een grote besparing op de totale calorieën opleveren. Kies voor calorie arme opties zoals water (vaak gratis!) of een dieet variant. Sla de grote boosdoeners over en bewaar je verwennerij voor het hoofdgerecht.

3) Bepaal zelf wat je eet
Hoewel de meeste restaurants werken met een menu kaart komt het maar zelden voor dat jij als klant daar geen aanpassingen op mag voorstellen. Wees eens assertief en kijk wat het resultaat daarvan is. Nee heb je, ja kun je krijgen toch?!

4) Stel vragen
Vraag aan de kelner hoe het eten is bereidt wanneer dit onduidelijk is. Zit er room of boter in de soep? Is het vlees gegrild of gebakken? In (welke) olie of boter? Wees niet bang te vragen of de chef de boter, saus of olie achterwege laat zodat je je doel voor ogen kunt houden. Wist je dat in veel restaurants extra boter, zout en olie wordt gebruikt om het eten smaak te geven?

5) Mix & match
Kijk je uit naar dat stuk ossenhaas, maar wil je niet de frietjes die daarbij horen? Heb je je oog op de quinoa salade, maar geen zin in het stuk verse vis wat daarbij hoort? Er is geen reden waarom je niet zou kunnen vragen of je de ossenhaas samen met de quinoa kunt krijgen. Alle ingrediënten zijn immers voor handen. Neem de controle in handen en geniet van je eigen maaltijd.

6) Weet wat je eet
Zorg dat je de terminologie goed kunt (of vraag hiernaar). Vermijdt o.a. “gefrituurd”, “krokant”, “gratin” en “alfredo”. Deze gerechten zitten vaak vol verstopte vetten en sodium. Zoek in plaats daarvan naar gerechten die “gestoomd” of “gegrild” zijn. Probeer ook voor vlees soorten te kiezen die minder vet zijn. Goed zijn bijvoorbeeld kip zonder vel en mager vlees als filet mignon. Minder goed is bijvoorbeeld de rib-eye of vet varkensvlees. Neem ook de moeite het hele menu door te lezen om al je opties te bekijken.

7) Sla het brood over
Komop, het is gratis. Dat betekent dat we het moeten opeten toch? Nee, niet echt. Zie uit eten gaan als een verwennerij voor jezelf. Je zou jezelf in de sportschool toch ook niet verwennen met een gratis half uur stilzitten? Dat brood voegt weinig toe voor de smaakbeleving, maar ondermijnt wel jouw gezondheidsdoelen.

8) Toch voor de salade gekozen?
Of je nou een salade als voorgerecht of hoofdgerecht neemt, met een paar kleine aanpassingen zul je je nog beter voelen bij deze keuze. Vraag om te beginnen om de dressing apart. Optie één is daarna niet meer dan twee theelepels dressing aan de salade toe te voegen. In de keuken wordt hier vaak een kwart tot een derde kopje dressing aan toegevoegd. Optie twee is ook het proberen waard. Dip je vork eens in de dressing en prik daarna pas de salade eraan. Verrassend genoeg geeft dit vaak een goede verhouding tussen beiden en je zult hierdoor veel calorieën besparen.

9) Vraag extra groenten
Meestal stelt de hoeveelheid groenten die bij de maaltijd geserveerd wordt niet veel voor (waarom eigenlijk?). Vraag tijdens het bestellen of ze een dubbele of driedubbele portie groeten voor je willen serveren. Biedt aan hiervoor te betalen (het is het waard!). Het zal zelfs vaak voorkomen dat hier niets extra’s voor wordt gerekend. Uitzondering hierbij zijn natuurlijk restaurants waar je voor de groeten sowieso bij moet betalen.

10) Eet langzaam
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal “vol!” hebben ontvangen van je maag. Snelle eters eten vaak te veel, terwijl langzame eters vaak minder eten en toch een voldaan gevoel hebben.

11) Eet in de juiste volgorde
Het is niet noodzakelijk hap-voor-hap je maaltijd in de juiste macro volgorde te eten, maar concentreer je er op eerste je eiwitten en groeten te eten voordat je aan de koolhydraten begint. Hierdoor wordt je spijsvertering wat vertraagd en voel je je sneller vol. Dit helpt natuurlijk bij het voorkomen van de zoete drang wanneer de dessert kaart voorbij komt.

12) Maak een verstandige keuze bij het nagerecht
Kies bijvoorbeeld een dessert wat je kunt delen. Mocht je geen zin hebben om te delen, probeer dan te kiezen voor dessert met minder calorieën zoals sorbets of producten die niet op zuivel basis zijn. Je kunt er ook voor kiezen het nagerecht over te slaan en bijvoorbeeld een kop koffie of thee te nemen en daar wat langer mee te doen. Dit geeft je mooi de kans het gesprek goed op gang te houden. Net zo gezellig, toch?

 
Eet smakelijk!

Marvin Alexander

Dazzle! Personal Training System

15 Tips Voor Gezonde En Ontspannen Feestdagen

Daar zijn ze weer, de gevreesde feestdagen. Voor de mensen die worstelen met hun gewicht en gezondheid brengen deze dagen vaker...

Lees meer

12 Tips Voor Gezond Uit Eten

Twee weken geleden heb ik al praktische tips gegeven over het kerstdiner. Maar wat nou als je niet met de familie thu...

Lees meer
Meer nieuws
Ine de Jong

"Ik wou zo graag eens niet meer hoeven te lijnen en toch een slank figuur hebben. Samen is dat is nu eindelijk gelukt!"

Ine de Jong
Anouk van de Vosse

"Ik ben écht veranderd en heb geleerd hoe ik het zelf kan volhouden. Van elke dag bankhangen naar genieten van het trainen!"

Anouk van de Vosse
Geertje Rampen

"Sinds de start ben ik 10.2kg en 47.5 cm kwijt. Ik voel me nu weer een stuk fitter "

Geertje Rampen
Anita Smits

"Ik voel me nu nog gelukkiger, beter en vooral slanker en steeds meer Anita "

Anita Smits
Jolein Leenders

"En als ik het even niet meer zie zitten, dan pept Marvin me weer op!"

Jolein Leenders
Anke Rutten-Van der Kraan

"En wat voor resultaat! Bijna -20 kilo en -1 meter omtrek! Ik voel me fit, heb veel meer energie"

Anke Rutten-Van der Kraan
Ronah Van Gijsel

"Van een verlegen, onzekere jonge vrouw, naar een sterk, gedreven en actief persoon!"

Ronah Van Gijsel
Margot

"Dankzij Marvin’s enthousiasme en aanmoediging kon ik veel meer dan ik dacht!"

Margot
Daniëlle Delahaye

"Marvin is echt een topcoach! Hij staat altijd voor je klaar en geeft erg fijne tips/adviezen!"

Daniëlle Delahaye
Anouk Deleij

"Na 2 weken bezig te zijn kon ik al veranderingen zien, zat ik beter in mijn vel en had ik al meer energie."

Anouk Deleij
Juliette Nieuwlands

"Mijn leven is totaal veranderd en ik ben daar heel erg blij mee!"

Juliette Nieuwlands
Laura Hoogendoorn

"Marvin, bedankt voor je begeleiding de afgelopen 3 maanden!"

Laura Hoogendoorn
Amber van der Heijden

"Nu ik dit doel bereikt heb durf ik dan ook volmondig te zeggen dat ik trots ben op mezelf!"

Amber van der Heijden
Diana

"Ik voel mij fitter en begin mijn lijf steeds beter te waarderen!"

Diana
Paul Mohr

"Ik ben fitter en zelfverzekerder, maar heb vooral eindelijk een sterkere rug!"

Paul Mohr
Veronique Mulders

"Verdeeld over mijn lichaam ben ik 40 cm kwijt. Hou dit maar eens vast op een meetlint.. bizar!"

Veronique Mulders
Olga

"Ik verbaasde mezelf, ik zag mezelf nooit als een doorzetter, maar dit kon ik!"

Olga
Jen

"Op dit moment ben ik trots en blij met wat ik bereikt heb. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was. "

Jen
Rebecca Vromans

"Ik ben heel blij dat ik besloten heb aan mijzelf te werken en trots op het resultaat! "

Rebecca Vromans
Noortje

"Ik ben sterker, fitter en val daarbij af. Mijn omgeving ziet mij opeens als inspiratie! "

Noortje
Ilse

"Ik ben 2 maten minder, pijnvrij en trots op mezelf. Ik zit véél beter in mijn vel! "

Ilse