De 6 Slechtste Complimenten Bij Afvallen

 

Stel je eens voor. Je bent op weg naar de supermarkt. Je hebt je voorgenomen wat gezonder te leven, dus ga je te voet. Misschien was je wel van plan jouw wekelijkse zak chips eens te vervangen met wat gezonde noten. De zon schijnt en je voelt je prima. Plots loop je op straat een oude bekende tegen het lijf. In eerste instantie twijfel je natuurlijk nog. Je herkent het gezicht, maar kan het niet helemaal goed plaatsen. Hé, hoe heette ze nou ook alweer? Terwijl ze zwaait en hallo zegt voel je de druk om snel op die naam te komen toe nemen. Maar dan zie je het. Dit verklaard waarom je haar in eerste instantie niet herkende. Ze is afgevallen. Enorm veel afgevallen. Ze straalt helemaal en de energie spat van haar af. Wat doe je dan? Trek je aandacht naar het gewichtsverlies en prijs je het? Of leg je daar volledig niet de nadruk en vermijd je erover te praten? De eerste impuls is meestal om je bewondering en complimenten uit te spreken over hoe goed ze eruit zien. Maar is het aanhoren hiervan werkelijk behulpzaam?

Als personal trainer spreek ik vaak met mensen die veel zijn afgevallen. Tot mijn verbazing geven velen van hen hetzelfde signaal af: ze vinden het niet fijn wanneer anderen hun gewichtsverlies opmerken of daarover praten. Ze willen niet gecomplimenteerd worden, geprezen worden of zelfs de aandacht op zich gevestigd hebben. In plaats van elk gesprek te laten centreren om hun kledingmaat, willen ze met vrienden en anderen over totaal andere dingen praten.

De 6 slechtste complimenten bij het afvallen

Voor mensen die aan de zijlijn staan en liefde en steun willen geven kan het moeilijk zijn te begrijpen waarom iemand geen aanmoediging zou willen aanhoren. Het kan uitdagend zijn om jezelf in die positie te plaatsen en te begrijpen hoe iemand jouw goed bedoelde opmerkingenanders kan interpreteren. Er zijn wel degelijk mensen die het geweldig vinden positief commentaar en leuke terugkoppeling te ontvangen over hun progressie tijdens het afvallen. Niet iedereen is gevoelig voor bemoedigende woorden. Een negatieve reactie hierop komt echter vaker voor dan je denkt. Laten we eens kijken naar vijf dingen die je waarschijnlijk beter niet kunt zeggen tegen iemand die aan het afvallen is.

1) “Hoeveel moet er nog af?”

Dit is problematisch omdat hierbij wordt aangenomen dat die persoon onmogelijk tevreden kan zijn met waar ze nu zijn. Verschillende mensen voelen zich met verschillende gewichten het meeste op hun gemak. Wie zijn wij om daarover te oordelen?

2)”Dat zul je wel niet willen eten, toch?”

Voedingsmiddelen die veel suiker of vet bevatten worden vaak als kwaadaardig gezien. Iemand die aan het afvallen is kan deze echter in de voeding hebben gepland. Misschien genieten ze hier van tijd tot van om het dieet in balans te houden. Het laatste wat je zou willen doen in een ondersteunende rol is de angst voor- of schuld over bepaalde voedingsmiddelen verhogen. Vertrouw op ze en geef geen kritiek op hun voedingskeuzes.

3) “Je ziet er zoveel beter uit dan eerst.”

Dit is duidelijk niet het meest behulpzame wat je tegen iemand kan zeggen, maar toch ontglipt het ons soms. Probeer het vergelijken van hun uiterlijk nu en toen te vermijden. De kans is groot dat ze dat in hun eigen hoofd al voldoende aan het doen zijn. Als ze je mening willen, dan kunnen ze die vragen!

4) “Het komt er toch wel weer aan.”

Deze uitspraak draagt een gebruik aan vertrouwen in hun vermogen op gewicht te blijven uit. Het kan erg ontmoedigend en demotiverend zijn om te horen. Zelfs wanneer dit als ‘grap’ bedoelt is.

5) “Ben je afgevallen?”

Voel je je werkelijk genoodzaakt dit te vragen? Of je hebt iets over het hoofd gezien, of je weet het echt niet. In beide gevallen zal het de ander zich niet beter laten voelen. Misschien had je er eerder wat meer aandacht op moeten vestigen? Misschien denken ze zo dat het helemaal niet goed zichtbaar is. Zijn ze al die tijd dan voor niets zo intensief bezig geweest?

6) “WOW! Wat zie jij er goed uit!”

Dit is een van de ergste. Mensen zeggen dit ontzettend vaak en hebben meestal niets dan iets positiefs in de zin wanneer ze dit doen. Dit kan echter op meerdere verschillende, problematische manieren worden geïnterpreteerd. Ze kunnen zich hierdoor gaan afvragen wat er mis wat met hun voordat ze begonnen met afvallen. Of waarom iedereen om hen heen opeens hun lichaam zo duidelijk opmerken. Deze goed bedoelde uitspraak kan ervoor zorgen dat problemen met een negatief zelfbeeld naar boven komen drijven. Dit kan op zijn beurt – in het ergste geval – een eetstoornis aanwakkeren.

Ik denk niet dat we op onze tenen moeten lopen rond elkaar. Ik denk wel dat we bewuster kunnen worden van de ervaringen van anderen om ons heen. Laten we ons meer richten op de ervaringen van anderen en niet hun lichaam.

In een perfect wereld zouden we wellicht niet eens over elkaar gewicht praten. Je weet immers niet wat iemand meemaakt. Iemand kan afvallen door een ernstige ziekte als kanker. Ze kunnen worstelen met een eetstoornis. Het kan ook zijn dat ze geestelijk een zeer moeilijke periode doormaken in verband met bijvoorbeeld stress. Mensen die je probeert te ondersteunen kunnen jouw complimenten over hun gewichtsafname soms zien als een indicatie dat er iets met hen mis was toen ze meer wogen.

En wat als iemand het als prettig ervaart positieve terugkoppeling te ontvangen van anderen om hen heen? Dan nog is er een kans dat er zich problematische eetgewoontes ontwikkelen als gevolg van de bevestiging die ze ontvangen. Een recht-toe-recht-aan poging om af te vallen kan leiden tot obsessie, restrictie en een verstoord eetpatroon. Dit kan aangewakkerd worden door complimenten die verdraaid worden tot een motivatie voor ongezond gedrag.

Als jij opmerkt dat iemand in jouw omgeving af is gevallen, vraag dan hoe het oprecht met ze gaat. Geef ze een compliment over hoe gelukkig ze lijken en hoeveel zelfvertrouwen ze uitstralen. Vestig de aandacht op hun krachten als mens en geef ze je onvoorwaardelijke liefde en ondersteuning. Vermijd gesprekken over voeding, gewicht en hoe hun lichaam eruit ziet. Wanneer iemand jou echter direct benaderd voor hulp met deze dingen, dan kun je uiteraard wel proberen ze zo goed mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld met het veranderen van hun eetgedrag of hoe ze de zin in snoepen kunnen verminderen.

Mocht je aan de ontvangende kant zitten van het compliment, probeer dan eens deze tips!

 

Marvin Alexander

Dazzle! Personal Training System

 

Desire, Dazzle, Inspire.

15 Tips Voor Gezonde En Ontspannen Feestdagen

Daar zijn ze weer, de gevreesde feestdagen. Voor de mensen die worstelen met hun gewicht en gezondheid brengen deze dagen vaker...

Lees meer

12 Tips Voor Gezond Uit Eten

Twee weken geleden heb ik al praktische tips gegeven over het kerstdiner. Maar wat nou als je niet met de familie thu...

Lees meer
Meer nieuws
Ine de Jong

"Ik wou zo graag eens niet meer hoeven te lijnen en toch een slank figuur hebben. Samen is dat is nu eindelijk gelukt!"

Ine de Jong
Anouk van de Vosse

"Ik ben écht veranderd en heb geleerd hoe ik het zelf kan volhouden. Van elke dag bankhangen naar genieten van het trainen!"

Anouk van de Vosse
Geertje Rampen

"Sinds december 2017 ben ik 6,2kg en 40 cm kwijt. Ik voel me nu weer een stuk fitter "

Geertje Rampen
Anita Smits

"Ik voel me nu nog gelukkiger, beter en vooral slanker en steeds meer Anita "

Anita Smits
Jolein Leenders

"En als ik het even niet meer zie zitten, dan pept Marvin me weer op!"

Jolein Leenders
Anke Rutten-Van der Kraan

"En wat voor resultaat! Bijna -20 kilo en -1 meter omtrek! Ik voel me fit, heb veel meer energie"

Anke Rutten-Van der Kraan
Ronah Van Gijsel

"Van een verlegen, onzekere jonge vrouw, naar een sterk, gedreven en actief persoon!"

Ronah Van Gijsel
Margot

"Dankzij Marvin’s enthousiasme en aanmoediging kon ik veel meer dan ik dacht!"

Margot
Daniëlle Delahaye

"Marvin is echt een topcoach! Hij staat altijd voor je klaar en geeft erg fijne tips/adviezen!"

Daniëlle Delahaye
Anouk Deleij

"Na 2 weken bezig te zijn kon ik al veranderingen zien, zat ik beter in mijn vel en had ik al meer energie."

Anouk Deleij
Juliette Nieuwlands

"Mijn leven is totaal veranderd en ik ben daar heel erg blij mee!"

Juliette Nieuwlands
Laura Hoogendoorn

"Marvin, bedankt voor je begeleiding de afgelopen 3 maanden!"

Laura Hoogendoorn
Amber van der Heijden

"Nu ik dit doel bereikt heb durf ik dan ook volmondig te zeggen dat ik trots ben op mezelf!"

Amber van der Heijden

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.