De Verkeerde Adviezen Volgen

Mensen zijn kuddedieren is er wel eens gezegd. Wij zijn gewend om in grote groepen te leven en te overleven. Zonder elkaars kennis en kunde zouden we de ruwheid van de natuur nooit zo lang hebben kunnen trotseren. Voor onze overleving is het dus noodzakelijk dat we kunnen vertrouwen op het woord van een ander. Met name wanneer deze persoon meer expertise heeft op het gebied waarover de vraag gesteld wordt. Met de komst van moderne media zoals het internet zijn de ‘experts’ echter in overvloed aanwezig. Een verkeerd geïnterpreteerd onderzoek wordt incorrect geciteerd en voor je het weet denken we allemaal dat klei eten je gezond gaat maken. Vooruit, dat is misschien niet het beste voorbeeld, maar je begrijpt wat ik bedoel. Hoe vaker je iets hoort, hoe eerder je geneigd bent aan te nemen dat het de waarheid is. Dit type denken noemen we populair denken. Zo is het vaak ook met advies over gezondheid en voeding. We volgen vaak nog de verkeerde adviezen. De nieuwste hypes of oudste ‘waarheden’ worden nog steeds argeloos nagebootst door de generaties heen. Hoe voorkom je dat je de verkeerde adviezen gaat volgen?“Jamaar, iedereen doet het…dus dan zal het wel goed zijn”, hoor ik je nu denken. Nou, nee. Zeer zeker niet. Vroeger dachten ze bijvoorbeeld dat de wereld plat was, mensen nooit zouden kunnen vliegen en vrouwen niet de mentale capaciteit hadden om te stemmen. Dat kunnen we ons nu echt niet meer voorstellen. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien als Edison niet had gelooft in zijn gloeilamp? Als Copernicus niet had aangetoond dat de aarde rond was? Als Joseph Lister niet had bedacht dat werken met schone instrumenten het aantal doden in een ziekenhuis drastisch terug kon dringen? Of als we nog steeds dachten dat de beste manier om op een gezonde en verstandig af te vallen een crashdieet zonder voedingswaarde is? Wacht, die mythe is helaas nog niet helemaal de wereld uit… Hoe dan ook kan het volgen van populaire gedachten nadelige gevolgen met zich meebrengen. Laat me daar eens een aantal voorbeelden van geven:

Populair denken betekent soms niet denken

Het probleem van populair denken is dat het vaak niet vereist dat je überhaupt nadenkt. Goed nadenken is hard werk. Als het makkelijk was zou iedereen een goede denker zijn. Helaas proberen veel mensen op de makkelijke manier hun leven te leiden. Ze willen het zware werk van denken niet doen, of de prijs die nodig is voor succes niet betalen. Het is veel makkelijker om te doen wat andere mensen doen en hopen dat zij het goed uitgedacht hebben.
Kijk maar eens naar het advies van de effectenbeurs ‘experts’. Tegen de tijd dat zij hun adviezen uitspreken volgen de meesten een reeds bestaande trend, in plaats van er zelf een creëren. De mensen die geld gaan verdienen aan deze adviezen hebben dat al lang gedaan tegen de tijd dat de rest ervan hoort. Wanneer mensen blind een trend volgen denken ze niet voor zichzelf.

Populair denken geeft valse hoop

Veel mensen zoeken voor veiligheid en zekerheid in populair denken. Ze gaan ervan uit dat wanneer veel mensen iets doen, dat het dan wel het juiste zal zijn. Het zal dan vast wel een goed idee zijn. Als de meeste mensen het accepteren, dan zal het vast wel rechtvaardigheid, gelijkheid, compassie en gevoeligheid uitstralen, niet? Zoals eerder gezegd, nee…absoluut niet. Denk eens terug aan het voorbeeld van net over vrouwen die niet mochten stemmen. Of Hitler’s filosofie over zijn ideale wereld. We moeten niet vergeten dat er een groot verschil is tussen acceptatie en intelligentie.

Hoe voorkom je dat je de verkeerde adviezen gaat volgen?

Een van de meest geweldige voorbeelden van dom advies opvolgen wordt uitstekend in beeld gebracht in de film “Idiocracy” uit 2006. Een absolute aanrader!

Populair denken omarmt verandering maar langzaam

Niets is voor populair denken zo fijn als de status quo. Het plaatst zijn vertrouwen in het idee van het moment en houdt zich hier met alle macht aan vast. Het gevolg hiervan is dat het weerstand geeft tegen verandering en innovatie afremt.
“We must discard the idea that past routine, past ways of doing things, are probably the best ways. On the contrary, we must assume that there is probably a better way to do almost everything. We must stop assuming that a thing which has never been done before cannot be done at all.” – Donald M. Nelson

Populair denken brengt maar matige resultaten

Kortom? Populair denken brengt matige resultaten. Je zou populair denken in een notendop als volgt kunnen formuleren:

Populair = Normaal = Gemiddeld

Het het minste van het beste en het beste van het minste. We beperken ons succes wanneer we populair denken overnemen. Het staat voor net voldoende energie ergens in steken om zich te redden. Je moet het gewone denken verwerpen wanner je ongewone resultaten wilt bereiken.

Trek daarom altijd in twijfel wat je hoort of leest. Hierbij doel ik in het specifiek op adviezen aangaande voeding en gezondheid. Gebruik de woorden ‘waarom‘ en ‘hoezo‘ eens wat vaker in een gesprek. En dit geldt natuurlijk ook voor al mijn advies!

Wil je meer weten over hoe denken jouw succes kan beïnvloeden? Lees dan eens “How Successful People Think” van John C. Maxwell. Benieuwd wat er nog meer in het boek staat? Bekijk eens deze video review!

 

Marvin Alexander

Dazzle! Personal Training System

 

Desire, Dazzle, Inspire.

15 Tips Voor Gezonde En Ontspannen Feestdagen

Daar zijn ze weer, de gevreesde feestdagen. Voor de mensen die worstelen met hun gewicht en gezondheid brengen deze dagen vaker...

Lees meer

12 Tips Voor Gezond Uit Eten

Twee weken geleden heb ik al praktische tips gegeven over het kerstdiner. Maar wat nou als je niet met de familie thu...

Lees meer
Meer nieuws
Ine de Jong

"Ik wou zo graag eens niet meer hoeven te lijnen en toch een slank figuur hebben. Samen is dat is nu eindelijk gelukt!"

Ine de Jong
Anouk van de Vosse

"Ik ben écht veranderd en heb geleerd hoe ik het zelf kan volhouden. Van elke dag bankhangen naar genieten van het trainen!"

Anouk van de Vosse
Geertje Rampen

"Sinds de start ben ik 6,2kg en 40 cm kwijt. Ik voel me nu weer een stuk fitter "

Geertje Rampen
Anita Smits

"Ik voel me nu nog gelukkiger, beter en vooral slanker en steeds meer Anita "

Anita Smits
Jolein Leenders

"En als ik het even niet meer zie zitten, dan pept Marvin me weer op!"

Jolein Leenders
Anke Rutten-Van der Kraan

"En wat voor resultaat! Bijna -20 kilo en -1 meter omtrek! Ik voel me fit, heb veel meer energie"

Anke Rutten-Van der Kraan
Ronah Van Gijsel

"Van een verlegen, onzekere jonge vrouw, naar een sterk, gedreven en actief persoon!"

Ronah Van Gijsel
Margot

"Dankzij Marvin’s enthousiasme en aanmoediging kon ik veel meer dan ik dacht!"

Margot
Daniëlle Delahaye

"Marvin is echt een topcoach! Hij staat altijd voor je klaar en geeft erg fijne tips/adviezen!"

Daniëlle Delahaye
Anouk Deleij

"Na 2 weken bezig te zijn kon ik al veranderingen zien, zat ik beter in mijn vel en had ik al meer energie."

Anouk Deleij
Juliette Nieuwlands

"Mijn leven is totaal veranderd en ik ben daar heel erg blij mee!"

Juliette Nieuwlands
Laura Hoogendoorn

"Marvin, bedankt voor je begeleiding de afgelopen 3 maanden!"

Laura Hoogendoorn
Amber van der Heijden

"Nu ik dit doel bereikt heb durf ik dan ook volmondig te zeggen dat ik trots ben op mezelf!"

Amber van der Heijden
Diana van Nunen

"Ik voel mij fitter en begin mijn lijf steeds beter te waarderen!"

Diana van Nunen